Doc Lounge Special - The network

25 mars, 2014 - 19:00 - 22:00

”A glimpse into modern Kabul through people working at a television station. It is a time capsule of what was, what is and what could have been.”

Tisdagen den 25 mars gör DOC LOUNGE MALMÖ ett exklusivt gästspel på MEDIA EVOLUTION CITY med filmen THE NETWORK.

Som en del av Media Evolutions tema för mars månad - ”Hacking the future of news media” bjuder Doc Lounge in till filmvisning och samtal om mediernas roll i krigsdrabbade länder. I Eva Orners högaktuella The Network (världspremiär på SXSW 2013) får vi följa med bakom kulisserna på Afghanistans första självständiga tv-nätverk – Tolo TV.

Med anledning av det tragiska mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner är temat för denna kväll extra angeläget. Efter filmen följer ett samtal om mediernas roll i krigsdrabbade länder. Moderator är Christin Persson. Vår panel som kommer att diskutera oberoende och demokratisk journalistik i krigsdrabbade länder, består av:

Wafia Adouane - algerisk journalist och översättare som just nu bor i Sverige och deltar i stipendieprogrammet Social Innovation in a Digital Context, som drivs av Svenska institutet och Lunds Universitets Internet Institute.

Michael Krona - Fil. dr i Medie- och kommunikationsvetenskap och Visuell kommunikation vid Malmö Högskola. Krona har bland annat forskat på tv-journalistik, nya medier och social förändring.

Anders Davidson - skribent och flitigt anlitad föreläsare med Afghanistanfokus. Anders var med om att starta Lunds Afghanistankommitté 1983 och gjorde flera resor till Afghanistan på 90-talet.

THE NETWORK
Av Eva Orner
USA | 2013 | 97’
Trailer: kolla här!

Under talibanstyret (1996-2001) var tv-apparater förbjudet och när förbudet till slut hävdes öppnades det upp en helt ny värld med nya möjligheter för befolkningen i Afghanistan. The Network berättar historien om TOLO TV - Afghanistans första självständiga/icke-statliga TV-nätverk. Oscarvinnande Eva Orners regidebut undersöker TVs och medias makt att skildra och förändra samhället på gott och ont - i ett land där direktsända avrättningar byts ut mot Idolliknande Afghan Star och 24-kopian Eagle 4, (som sponsrats av amerikanska ambassaden). De 800 anställda, varav många är kvinnor, lägger mycket tro och hopp i den nya TV-stationen och dess förändrande krafter - men vad händer när de utländska trupper som hjälpt till att starta den lämnar landet? The Network ger en komplex bild av hur propaganda sprids via media, och hur det kan vara både bra och dåligt på samma gång.

TID: Tisdag 25 mars 19.00 / Film ca 20.00
PLATS: Media Evolution City
ENTRÈ: Gratis!
Anmälan: Anmäl dig här för att säkra din plats för att säkra din plats (det går också bra att bara dyka upp, finns det hjärterum osv).
Facebookevent: Yes - här.

Varmt välkomna önskar Doc Lounge Malmö och Media Evolution!