Pilotprojekt i KKN-satsning avslutat

1 december, 2012 - 15:13

Inom Region Skånes satsning på projektet Kulturnäring Skåne 2012, har Media Evolution på uppdrag av Näringsliv & Kultur Skåne tillhandahållit processtöd och kompetensutveckling.

Vi har gett kunskap och verktyg till de sex pilotkommunerna i projektet, och till stödaktörer i Skånes innovationssystem, för att de ska kunna utveckla ett bra stöd mot de kulturella och kreativa näringarna.

De kommuner som ingått med pilotprojekt i KKN-satsningen, har efter en behovsanalys erbjudits Media Evolution som strategiskt processtöd utifrån de behov och förutsättningar som kommunen haft i projektet. Fokus i stödet har legat på två plan. Dels projektet i sig; att ge förutsättningar för kommunen att genomföra de aktiviteter och insatser som planerats i projektet, på bästa sätt. Och dels projektets avtryck på längre sikt; strategiska frågor för kommunens satsning på KKN, för att skapa långsiktigt hållbara strukturer.

En utvärdering med kommunerna om vad Media Evolutions insatser gett dem i projekten, visar att 9 av 10 är nöjda eller mycket nöjda med stödet under projektets gång. 85% tycker att Media Evolution stor utsträckning bidragit till att kommunen fått verktyg och metoder för utveckling av KKN.

Uppdrag och insats
Media Evolutions uppdrag och insats i detta projekt har till stor del möjliggjort en initiering och utveckling av dels affärsutvecklingsstöd och dels strategier för KKN i stort, i de sex deltagande kommunerna.

I Landskrona arbetar man vidare med satsningen på ett kreativt hus, och på foto som profilområde. I samarbete med Media Evolution kommer en första Fotofestival hållas i augusti 2013, under The Conference-veckan. Simrishamn har som ett resultat av projektet anställt en KKN-strateg, och börjat samarbeta tätt mellan kultur-, näring- och turismförvaltningarna. Trelleborg har etablerat en inkubator, Green Room, som inkluderar KKN - den tredje största näringen i kommunen. Helsingborg tar ett samlat grepp om en fortsatt strategisk satsning i samverkan mellan kultur- och näringslivsförvaltningar. Även Kristianstad har som ett resultat av projektet tät samverkan mellan kultur och näring, och gemensamma aktiviteter. Lund driver fortsatt vidare sin satsning på the Creative Plot, en inkubator för kulturella och kreativa näringar.

För Region Skånes del har projektet resulterat i en strategi för KKN, som beslutats gemensamt av kultur- och tillväxtnämnderna. Nu läggs en handlingsplan utifrån strategin, som blir nästa steg i regionens satsning på de kulturella & kreativa näringarna.

För Media Evolution var detta ett första uppdrag där vi delat med oss av vår kompetens och metodik, till andra som vill starta upp satsningar inom kreativa sektorn. Vi arbetar vidare med fler sådana uppdrag. Med utgångspunkt i hur vi skapat utveckling i mediebranscherna, arbetar vi sektorsövergripande, konvergerande och kollaborativt, med organisationer som vill skapa samhällsnytta i utvecklingsfrågor som behöver drivas på tvärs för att skapa nya nya lösningar.

Läs mer om vad Media Evolution gjorde i KKN-projektet, här (rapport).